Truca'ns al 938 77 33 33

Curiositats de l'ull humà


Curiositats de l'ull humà

Els ulls són, a excepció del cervell, els òrgans més complexos del nostre cos. Són molt importants per a l'ésser humà i és un fet que són molt diferents i varien molt d'unes persones a unes altres. N'hi ha de blaus, marrons, verds, negres ... i hi ha gent que fins i tot té un ull de cada color. De fet, hi ha molts nadons que arriben a el món amb els ulls blaus o verds i després, amb el temps, se'ls enfosqueixen. L'explicació es troba en la melanina present a l'iris, que en els primers mesos de vida és baixa i immadura i amb el desenvolupament tendeix a madurar i enfosquir els ulls.

Però, a més, la vista té moltes altres curiositats. Per exemple, sabeu quants colors som capaços de distingir? Un ull humà normal és capaç de distingir fins a deu milions de colors diferents. Diem 'ull humà normal' perquè hi ha anomalies com el daltonisme, que no permet distingir entre els colors verd, vermell i blau. A més, cap daltònic veu exactament igual que un altre. I també hi ha l'altra cara de la moneda: les persones tetracròmates. Són aquelles que veuen milions de colors més que la resta i suposen un 12% de la població mundial.

20.000 parpelleigs al dia

Una altra de les curiositats dels nostres ulls és que parpellegem unes 20.000 vegades al dia. Entre 15 i 20 vegades per minut. És a dir, en total passem gairebé un 10% del dia amb els ulls tancats. Si no ho féssim, podríem acabar amb els ulls irritats i amb la vista cansada, ja que al no parpellejar tendim a la sequedat ocular.

Us resultarà curiós també saber que, si els nostres ulls fossin càmeres fotogràfiques, tindrien més o menys uns 576 megapíxels. No hi ha res així en el mercat!

I les llàgrimes, per a què serveixen? Ajuden a netejar la còrnia i la mantenen neta de partícules que puguin obstaculitzar la visió. A més, l'acte de plorar només es troba en l'ésser humà. En el món animal només se sap que plorin els elefants.

Hem d'assenyalar que hi ha diferències entre els ulls dels homes i les dones: els dels homes són mig mil·límetre més grans que els de les dones i les anomalies que poden patir uns ulls i altres són diferents. És més normal veure dones que pateixen de miopia, mentre que els homes són els que pateixen, majoritàriament, el daltonisme de què parlàvem.

Els ulls d'Einstein, conservats a Nova York

I una última curiositat: sabeu quins són els ulls més venerats? Els d'Albert Einstein. Encara es conserven! Però la mala notícia és que no els podreu visitar. Estan guardats en una caixa de seguretat a Nova York.



Fem servir cookies per millorar la teva experiència en el web.